Bosstraat

Beschrijving

Gebogen straat tussen het centrum en de Berlaarbaan met een heterogene bebouwing, voornamelijk uit de 20ste eeuw. Volgens de Popp- en Vandermaelenkaarten reeds vrij dicht bebouwd midden 19de eeuw.

Heden in het centrum lintbebouwing en dominerende inplanting van het complex van de zusters ursulinen (nummer 9). Aansluitend ten noordwesten aan de Kerkhoflei: ommuurd kerkhof met in de twee hoeken apart omheinde begraafplaatsen van de gasthuiszusters (rechts) en van de ursulinen (links), laatst genoemden sinds 1910 hier begraven binnen een neogotische omheining met toegang in de as van een deur in de muur van het kloostercomplex.

Eertijds, ongeveer ter hoogte van de Kerkhoflei, inplanting van een Onze-Lieve-Vrouwekapel in het midden van de straat, thans ingebouwd in de kloostermuur.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita