Eclectisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude kern Rekem

Beschrijving

Herenhuis van het dubbelhuistype, in eclectische stijl. Drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee recente dakkapellen. Datering 1903 en initialen JJ in een gevelsteen boven het dakvenster. Gebouwd op de plaats van de in 1863 verdwenen Middenpoort of Ferdinandspoort (1678), die deel uitmaakte van de tweede versterking.

Bakstenen gebouw, de lijstgevel voorzien van een plint en banden van natuursteen. Licht uitspringende hoekpilasters en middenrisaliet, laatstgenoemde bekroond met puntgevel waarin een dakvenster. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempel en sluitsteen. Gelijkaardige vleugeldeur. Zijgevels met aandaken. Links, aanleunend dienstgebouw van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), qua afwerking confer woonhuis. Twee getoogde vensters en een dito poort.