erfgoedobject

Eclectisch herenhuis

bouwkundig element
ID
1006
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1006

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude kern Rekem
    Deze bescherming is geldig sinds 28-09-1994

Beschrijving

Herenhuis van het dubbelhuistype, in eclectische stijl. Drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee recente dakkapellen. Datering 1903 en initialen JJ in een gevelsteen boven het dakvenster. Gebouwd op de plaats van de in 1863 verdwenen Middenpoort of Ferdinandspoort (1678), die deel uitmaakte van de tweede versterking.

Bakstenen gebouw, de lijstgevel voorzien van een plint en banden van natuursteen. Licht uitspringende hoekpilasters en middenrisaliet, laatstgenoemde bekroond met puntgevel waarin een dakvenster. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempel en sluitsteen. Gelijkaardige vleugeldeur. Zijgevels met aandaken. Links, aanleunend dienstgebouw van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), qua afwerking confer woonhuis. Twee getoogde vensters en een dito poort.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1006 (Geraadpleegd op 06-03-2021)