Midzelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Sint-Katelijne-Waver
Deelgemeente Sint-Katelijne-Waver
Straat Midzelen

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Sint-Katelijne-Waver (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Volgens sommige bronnen zou de benaming "mid-sele" en het grosso modo driehoekig plein tussen de beide Midzeelhoeven kunnen wijzen op een nederzetting van Frankische oorsprong. Landbouwuitbating alleszins opklimmend tot de middeleeuwen. Door een schenking van Hendrik Berthout kwam een gebied "in 't ende van de Midzele" in 1310 in het bezit van Walter Bau. Van 1387 tot 1797 was Midzele een eigendom van de cisterciënzerinnenabdij van Rozendaal (zie Rozendaalweg).

Tot 1866 had de landbouwuitbating, die begin 18de eeuw ontdubbeld werd, steeds dezelfde eigenaar, nadien werd het goed gesplitst tot de hoeven respectievelijk in 1972 (nummer 27) en 1976 (nummer 25) werden aangekocht door het gemeentebestuur. Cultureel en heemkundig trefpunt "Midzeelhoeve" (nummer 27) ingehuldigd in 1981.

Heden zogenaamd Midzeelhoeve I en Midzeelhoeve II (uit begin 18de eeuw gelegen ten zuidwesten en ten noorden van een driehoekig erf met bloemen- en moestuin en centrale waterput met galg). Schuur horend bij beide hoeven ten noordwesten van nummer 25; aanleg van een bolbaan ten zuiden hiervan en bakhuis ten oosten. Bij nummer 27: inplanting van een kruidentuin, een weideboomgaard, een herbouwde "koolserre" (1994) en een bijenstal (1988). Restauratie naar ontwerp van architecten D. Depoorter en J. Serneels in de periode 1975-1983.

  • S.N., Maak kennis met Midzeelhoeve, cultureel en heemkundig trefpunt, Brochure uitgegeven door Erf en Heem v.z.w., Sint-Katelijne-Waver, s.d.
  • S.N., Overzichtstentoonstelling 10 jaar Midzeelhoeve, Midzeelhoeve, Sint-Katelijne-Waver van 21 juni tot en met 30 augustus 1992, in Erf en Heemmededelingen, Speciale editie nummer 3, juni 1992.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gehucht Elzestraat

Sint-Katelijne-Waver (Sint-Katelijne-Waver)

omvat Historische groenteserres bij Midzeelhoeven

Midzelen zonder nummer, Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen)

omvat Midzeelhoeve I

Midzelen 27, Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen)

omvat Midzeelhoeve II

Midzelen 25, 25A, Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.