Mechelsebaan

Beschrijving

Van oudsher belangrijke invalsweg, reeds gedeeltelijk gekasseid in 1742. Ter hoogte van de Perwijsmolen of Zandmolen, een banmolen gelegen nabij de huidige Trapstraat en afgebrand door de Belgische genietroepen in 1914, bevond zich het bareel- of octrooihuis, gesloopt in 1957.

Drukke transitweg, vanuit het centrum van Duffel-Oost richting Mechelen. Nabij de Onze-Lieve-Vrouwlaan, aantal woningen van het rijhuistype van circa 1920; verderop enkele recente bedrijven en villabouw uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Betonnen spoorwegbrug met art-decomotieven van 1935. Nummer 253: aangepaste houten woning, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, vermoedelijk omwille van de non-aedificandi-zone rondom het fort; het nog vrij gave nummer 244 werd vrij recent gesloopt.

• JACOPS P. 1990: Bijdrage tot de geschiedenis van de Belgische spoorwegen, Erf en Heem 14, 58.
  • S.N.,Duffel toen, p. 39, 86-87.