Albert Geudensstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Albert Geudensstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Tussen Leopoldstraat en Schuttersveststraat behorend tot de aanleg van de stationswijk, tot 1955 zogenaamde "Grondwetstraat", nadien genaamd naar de kunstschilder Albert Geudens (1869- 1949).

Recht straattracé met evenwichtige bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw: gewone burgerhuizen van het enkelhuistype, drie traveeën en drie bouwlagen; overwegend gecementeerde lijstgevels met rechthoekige vensters, al dan niet met afgeronde bovenhoeken en onder doorlopende kroonlijstlijn, zie nummers 7-11 en nummers 12-14. Nummer 10 met getoogde bovenvensters in geriemde omlijstingen, op doorgetrokken lekdrempels.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

omvat Stadswoning

Albert Geudensstraat 8, Mechelen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.