Meysbrug

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Meysbrug

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gelegen in het verlengde van de Blaasbalgstraat en uitlopend op de Augustijnenstraat. Eertijds tot de eeuwwisseling van eerstgenoemde gescheiden door de Melaan, welke parellel met de Korte Ridderstraat liep. Hierover lag de Meysbrug, reeds vermeld in de 14de eeuw, naar Heinryc Meys, die daar in de omgeving eigendommen bezat eind 13de eeuw.

Straatbeeld getypeerd door doorsneebebouwing, met eenvoudige 19de-eeuwse lijstgevels, van twee tot drie bouwlagen (onder meer nummers 8-10), soms vervangen door nieuwe bouw.

Nummers 2-4-6: eenheidsbebouwing van drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels geritmeerd door lisenen en rechthoekige muuropeningen. Nummer 6 gemarkeerd door rechthoekige poort in portiekomlijsting. Heden verwaarloosd. Nummer 4 gedecapeerd, nummer 2 en 4 voorzien van gewijzigde muuropeningen.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

omvat Burgerhuizen

Meysbrug 1-3, Mechelen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.