Gemeente Lier
Deelgemeente Lier

• Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

omvat de bescherming als monument Stadswoning: straatkapel Onze-Lieve-Vrouw
gelegen te Antwerpsestraat 49 (Lier)

Beschrijving

19de-eeuws rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder 20ste-eeuws mansardedak. Bepleisterde lijstgevel voorzien van rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels. Centrale vensteromlijsting uitgewerkt tot straatkapel, met gepolychromeerde 16de-eeuwse Madonna met Kind, uitgevoerd in Franse steen, 18de-eeuwse toevoegingen als kroontjes, scepter en houten omlijsting. Eenvoudig aflijnend hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen. Aangepaste begane grond.

• AERTS W., DE CEULAER R. en VAN LANGENDONCK L., Beschermd cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Antwerpen, 1989, p. 32.
  • CHARLE A. en CEULEMANS L., Volksdevotie te Lier, Lier, 1981, p. 44.

Auteurs: Kennes, Hilde