Minderbroedersgang

Beschrijving

Genaamd naar het voormalige minderbroederklooster en gelegen tussen Onder den Toren en Melaan - Jef Denynplein.

Voorheen een soort voorhof van het klooster, aan zijde Onder den Toren afgesloten door een muur met toegangspoort en met de Melaankaai verbonden door middel van een brugje. In 1611 werd deze doorgang voor het publiek opengesteld en de minderbroeders kregen toestemming een tweede brug over de Melaanrivier te bouwen voor de kerkingang. Met de bouw van het Gesticht Cellekens in 1854 werden straat en eerstgenoemde brug verbreed en de muur met toegangspoort afgebroken.

Straatbeeld van oudsher getypeerd door belangrijke historische gebouwen: namelijk de Heilige Geestkapel en het Bureel van Weldadigheid, nu het Stadspoppentheater; het minderbroederklooster, sinds 1968 op de kerk na ingenomen door het Cultureel Centrum Burgemeester A. Spinoy; tenslotte een gedeelte van het Spaans Gasthuis, thans verbouwd tot de Cellekens en de Technische Scholen. Overige bebouwing gekenmerkt door eenvoudige 19de-eeuwse en begin 20ste-eeuwse lijstgevels.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde