Raghenoplein

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Raghenoplein

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Strekt zich uit van de Hendrik Speeckvest tot de Dijle, waarachter de Zandpoortvest begint. Tot in 1829 stond op deze plaats, toen zogenaamd Hanswijkplaats, de Hanswijk- of Leuvense Poort, in de middeleeuwen ook wel Luikse poort genoemd. De huidige benaming "Raghenoplein" dateert van 1872, naar een zekere Ragheno die de stad een bedrag had nagelaten waarvan de intrest moest gebruikt worden voor het onderwijs van arbeiderskinderen.

Grondig vernield door de bombardementen van 1944. Straatbeeld eertijds gekenmerkt door mooie 19de-eeuwse herenwoningen, heden grotendeels vervangen door nieuwe appartementsgebouwen en 20ste-eeuwse lijstgevels. Druk verkeersknooppunt met voetgangerstunnel en spoorwegovergang van 1952-1960 ter vervanging van een oudere die dateerde van 1930. Op de Dijle zelf die op deze plaats de stad binnenkomt, bevindt zich de Volmolen. De ijzeren brug over de Dijle, van 1870, is sedert 1979 vervangen door een betonconstructie.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.