Schoenmarkt

Beschrijving

Deel van de Grote Markt aan het Oud Schepenhuis. Tot de 15de eeuw "Oud-IJzermarkt" genoemd, doch vanaf de 19de eeuw Schoenmarkt geheten naar de schoenlappers die er 's zaterdags herstelde schoenen verkochten. Bewaarde, deels aangepaste en deels gerestaureerde bebouwing.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

Beeldhouwer Tuerlinckx is in Mechelen zeer gekend omwille van het standbeeld dat hij van landvoogdes Margaretha van Oostenrijk maakte, en dat altijd midden op de Grote Markt gestaan heeft. Toen enkele jaren geleden de auto’s ondergronds gebracht werden, bleek het gewelf van de ondergrondse parkeergarage onder de Grote Markt niet sterk genoeg om het zware standbeeld te dragen en werd "dikke Margriet van de groete Met" (zoals de Mechelaars haar noemen) opgeschoven naar de Schoenmarkt, die aansluit bij de Grote Markt.
Auteurs : Govaert, Carine