Gildekamersstraat

Beschrijving

Werd vroeger "Achter het Stadhuis" genoemd. Voor de bouw van het nieuwe stadhuis (1561-1565) vormde zij de westzijde der Grote Markt. Onder het Hollands bewind werd zij Gildekamersstraat geheten ter herinnering aan de gilden die er tot einde 18de eeuw hun kamer hadden, zijnde Schippers, Visverkopers, Passementiers, Oude Handboog, Jonge Voetboog en Kolveniers. In 1576 werden de meeste huizen door brand vernield: kort daarop werden ze heropgericht. In de jaren 1952-1955 werd op de westzijde het Museum voor Volkskunde ingericht; de nummers 4 en 6 werden gerestaureerd; de panden 2, 3, 5, 7 en 10 vrij gereconstrueerd: slechts een authentieke gevel namelijk nummer 8-9. De oostzijde wordt volledig ingenomen door de achtergevel van het stadhuis.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek