Neoclassicistisch hoekgebouw

Gemeente Lier
Locatie Antwerpsestraat 63-65, Kolveniersvest 2-4, Lier (Antwerpen)

• Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch hoekgebouw

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Geheel van straatgevels en aansluitende bedaking

Typologiecafés, winkels
Stijlneoclassicisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Hoekpand met Kolveniersvest. Imposant neoclassicistisch hoekgebouw, oorspronkelijk complex met drie handelsruimten en café in de hoektravee, waarvoor bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van E. Careels, ter plaatse van de voormalige "Smidse Van der Elst".

Lijstgevel deels gecementeerd, deels van simili-natuursteen; vijf + afgeronde hoek + twee traveeën en drie bouwlagen. Travee geritmeerd door verdiepte muurvlakken met balustrades; rechthoekige vensters geflankeerd door kolossale, composiete driekwartzuilen. Hoofdgestel met geprofileerde architraaf, blind fries en kroonlijst op klossen en tandlijst; in de uiterste travee met bekronend driehoekig fronton. Verbouwde begane grond met behouden woonhuisdeur.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1905.
  • CAREELS H., Persoonlijk archief.