Neoclassicistisch hoekgebouw

Beschrijving

Hoekpand met Kolveniersvest. Imposant neoclassicistisch hoekgebouw, oorspronkelijk complex met drie handelsruimten en café in de hoektravee, waarvoor bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van E. Careels, ter plaatse van de voormalige "Smidse Van der Elst".

Lijstgevel deels gecementeerd, deels van simili-natuursteen; vijf + afgeronde hoek + twee traveeën en drie bouwlagen. Travee geritmeerd door verdiepte muurvlakken met balustrades; rechthoekige vensters geflankeerd door kolossale, composiete driekwartzuilen. Hoofdgestel met geprofileerde architraaf, blind fries en kroonlijst op klossen en tandlijst; in de uiterste travee met bekronend driehoekig fronton. Verbouwde begane grond met behouden woonhuisdeur.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1905.
  • CAREELS H., Persoonlijk archief.