Jan Blomstraat

Beschrijving

Verbindt de hoofdingang van de kathedraal met de Groenplaats. Andere benamingen zijn "Molengat", "Appelmansstraat", " Rioolstraat" (sedert de 18de eeuw). De naam Jan Blomstraat is zeer recent (1968) en herinnert aan de architect die in 1798 belette dat kathedraal en toren werden afgebroken om als nationaal goed door de Fransen te worden verkocht.

Harmonische gevelwanden; de noordelijke bebouwing staat tegen de kerk en dateert uit het eerste kwart van de 16de eeuw; de zuidzijde werd in de de loop van de 19de eeuw verbouwd.

Tegen de zuidtoren, het monument Appelmans, een werkplaats met steenkappers voorstellend; de centrale figuur is Appelmans, die tot aan zijn dood in 1431 de bouwwerken der kathedraal heeft geleid. Realistische bronzen beeldengroep van Jef Lambeaux, opgericht in 1935.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek