Kleine Kraaiwijk

Beschrijving

De Grote en Kleine Kraaiwijk zijn twee kleine straten die, vertrekkend van de Koolkaai, respectievelijk uitlopen op de Sint-Paulusplaats en de Nosestraat. De Kraaiwijk werd reeds vermeld in 1933. Gebouwd op een lage moerassige grond, vormde ze eertijds een nogal aanzienlijke wijk met Veemarkt, Guldenberg, Nosestraat, Saucierstraat, Gorterstraat, de thans verdwenen Mattestraat en de Haringvliet, naam die zowel aan de Koolkaai als aan de Sint-Pietersvliet werd gegeven. Mogelijk maakten ook de Grote en Kleine Kraaiwijk zelf, alsook het stuk tussen Koolkaai en Sint-Pietersvliet er deel van uit. Later werd ze uitgebreid tot Klapdorp en Brouwersvliet. De naam Kraaiwijk betekent kreek, inham.

Zuidzijde: representatief voor diverse 19de-eeuwse stijlen met verschillende materialen en verhoudingen.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek