Leguit

Beschrijving

De Leguit begint bij de hoek van Vingerlingstraat en Oudemansstraat en eindigt bij de Kommekensstraat. De "Leguit" was een bleekhof ten behoeve van de lakenbereiders en lag op de Dries. Omstreeks 1500 was heel die omgeving bewoond door wevers en ververs. In 1541-1543 werd de Leguit stadseigendom en de aanpalende panden werden ter beschikking gesteld van de huidevetters en kooplui in Amsterdams leder. Omstreeks 1550 werd er een huidenhal aan toegevoegd; laatst genoemde werd in 1579 omgevormd tot protestantse kerk, en in 1853 tot gemeenteschool.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek