Lombardenvest

Straat Lombardenvest

Beschrijving

Van Nationalestraat naar de zogenaamde Vijfhoek: de kruising van Lombardenvest, Schrijnwerkersstraat, Wiegstraat, Groendalstraat en Korte Gasthuisstraat. Eertijds heette het gedeelte langs de Korte Gasthuisstraat "Lombardenvest", het gedeelte langs de Kammenstraat "Gillis Sandersvest". Begin 15de eeuw kreeg heel de straat de eerste benaming. Vermoedelijk was de Lombardenvest de pleisterplaats der Italiaanse bankiers die op pand leenden; in ieder geval hadden ze er begin 14de eeuw een grote bankinstelling. Na de stadsvergroting van 1314 werd de straat aangelegd op de buitenkant van vroegere omheiningsgracht: deze werd pas circa 1830 overwelfd. Aan de noordzijde hebben V-1 bommen in 1944 heel wat schade aangericht.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet