Oude Beurs

Straat Oude Beurs

Beschrijving

Verbindt Vleeshuis met Wolstraat. De oorspronkelijke naam (sedert 1273) is "Bullinck" of "Buelinckstrate", waarschijnlijk afgeleid van een eigennaam. In de 15de eeuw heet ze "Wolstraat" cf. de wolmagazijnen der Engelsen (sedert 1474), begin 16de eeuw krijgt ze haar huidige naam. In deze straat werd voor het eerst een lokaal, "Borze" genaamd opgericht, waar kooplieden en makelaars hun dagelijkse bijeenkomsten hadden (1353). In 1515 wordt een nieuwe beurs gebouwd in de Hofstraat en in 1532 tussen Lange Nieuwstraat en Meir.

Sierlijk kronkelend straatracé met overwicht van lijstgevels, de zuidzijde geritmeerd door topgevels; verschillende brede panden (vijf à zeven traveeën); gemiddelde hoogte drie bouwlagen.

Architectuur-historisch bekeken enkele zeer belangrijke gebouwen, namelijk nummers 27, 29, 31; 16. Op de zuidzijde: de Spanjepandsteeg, genoemd naar het erf van de Oude Voetboog op de Grote Markt, nummer 7 met achtergevel in voornoemde steeg.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet