Oude Koornmarkt

Beschrijving

Van Grote Markt naar Groenkerkhofstraat. Dankt haar naam aan de wekelijkse graanmarkten die hier tot in de 15de eeuw plaats hadden, zie de nabijheid van de brouwerijen in de Kammenstraat. In de 16de eeuw verplaatst naar de "Brabantse Korenmarkt", de huidige Graanmarkt. Vandaar "Oude" Koornmarkt (zie Oude Beurs, Oude Waag). Vroeger liep de straat van de "staecxkens" (Quinten Matsijsdoorgang) tot aan het "Waelhemstraetken" (nu Zwaluwstraat). Het overige gedeelte tot aan de Reyndersstraat heette "Corte Cammerstrate" (tot aan de "Cammerpoorte"). De straat en haar oudste bebouwing klimmen minstens op tot in de 12de eeuw; haar gebogen tracé volgt de heuvelrug van de Hoogstraat. Op de oostzijde: smalle doorgang naar de Groenplaats, de zogenaamde Zwaluwstraat (verbastering van "Waelhemstrate"); op verschillende plaatsen, prachtig gezicht op de kathedraal, namelijk via Papenstraat, Tempelstraat, Quinten Matsijsdoorgang. Zeer sterk geritmeerde straat; afwisseling van top- en lijstgevels, bakstenen-, natuurstenen en bepleisterde parementen, waaier van stijlen en types. Zeer fraai complex van achterhuisjes, de zogenaamd "Vlaaikensgang" met ingang Oude Koornmarkt nummer l6.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek