Schoenmakersstraat

Beschrijving

Van Oude Beurs naar Kaasrui. Verschijnt in de 15de eeuw onder de naam "Warmoes" i.e. "Groentenstraat", in de 16de eeuw als "Suvelsteghe", naam die ook aan Kaasrui en Melkmarkt werd gegeven; van 1575 af "Schoenmakersstraat".

Zeer smal, onregelmatig gekasseid straatje dat afhelt richting Kaasrui. Eenvoudige lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw, enkele met oude kern (zie ankers), meestal bepleisterd; nummer 1 gedecapeerd, nummers 3-5 van in totaal acht traveeën gecementeerd. Gemiddelde hoogte van drie traveeën aan de oostkant; onregelmatige kroonlijstlijn ten westen.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek