Sint-Jansvliet

Straat Sint-Jansvliet

Beschrijving

Loopt van de Schelde tot aan de Steenhouwersvest. In 1201 aangelegd als zuidelijke omheiningsgracht van de toenmalige stad. Naam ontleend aan de Sint-Janspoort ten einde de Hoogstraat. In 1882 werd de vliet gedempt en de Sint-Jansbrug afgebroken. Op die plaats staat nu het ingangsgebouw van de voetgangerstunnel; vandaar de tijdelijke benaming "Kleine Tunnelplaats". In 1959 werd de oude naam hernomen. Uitzicht: beboomd plein met spelende stadsjeugd (basketbalsets); tegen de kaai aan, het vierkante tunnelgebouw. Heterogene noordzijde met opvallend inspringend hoekpand (Zand) met twee gedecapeerde puntgevels; onder de skyline vallend Sint-Julianusgasthuis. Zuidzijde: nog niet opgenomen.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet