Sint-Paulusstraat

Beschrijving

Tussen Sint-Paulusplaats en Koepoortbrug. In 1852-1855 getrokken doorheen de tuinen van het Predikheren- of Sint-Paulusklooster; vandaar de naam. De aanleg was reeds ontworpen door François Verly in 1803. Lijnrechte straat. De zuidzijde met bijzonder homogene neoclassicistische en Louis-Philippebebouwing te dateren in 1855-1860; gemiddeld drie bouwlagen, fraai geritmeerd door balkons op bewerkte consoles; fel versierde kroonlijsten. Symmetrische opbouw aan weerszijden van het noordportaal van de Sint-Pauluskerk (de nummers 10 tot 20 en 24 tot 32). Tussen de nummers 8 en 10, éénlaagse tuinmuur van het klooster bekroond met siervazen en twee banale Onze-Lieve-Vrouwebeelden hierboven: bomen van de binnentuin en doorkijk naar Sint-Pauluskerk en -toren. Noordzijde iets minder homogeen; de nummers 9, 13 en 15 recente baksteengevels; voorts nog enkele vereenvoudigde verbouwingen; overigens zelfde stijl als de zuidzijde (de oorspronkelijke noordzijde was eveneens zeer homogeen).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Goossens, Miek