Vlasmarkt

Beschrijving

Tussen Ernest Van Dijckkaai en Hoogstraat. Maakte eertijds deel uit van het "Zand", namelijk de zandbank gelegen tegen de heuvelrug van de Hoogstraat en begrensd door Suikerrui en Sint-Jansvliet. Omstreeks 1300 werden de Scheldeoevers langsheen het Zand bemuurd en in 1401 voorzien van een poort, het "Maaigat". De naam "Santstrate" gegeven bij het optrekken van de eerste huizen (1396) werd al gauw veranderd in "St.-Martensstrate" (1401) naar een geschilderde afbeelding van deze heilige op de poortmuur. Van 1445 af kwam de huidige benaming in omloop, ontleend aan de vrijdagse vlasmarkten. De oude poort werd in 1694 vervangen door de zogenaamde "Koninklijke Poort", die in 1883 is verplaatst naar de Sint-Jansvliet, en in 1936-1937 naar de Gillisplaats.

De noordzijde, in de tweede helft van de 16de eeuw gebouwd op de gronden van het Pieter Potklooster, wordt geaccentueerd door verschillende topgevels uit het vierde kwart van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw. De zuidzijde waarvan de lijnrichting werd gewijzigd in 1887, heeft een waardevolle bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw. Enkele brede rijk versierde panden (nummers 18-20, 26-28-30), voorts burgerhuizen, alle onder een doorlopende kroonlijstlijn. Als totaalbeeld: fraaie en gave open marktstraat, versmallend en zuidwaarts afbuigend tussen Grote Pieter Potstraat en kaai.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek