Blauwmoezelstraat

Beschrijving

Van Handschoenmarkt naar Torfbrug, het schip van de Onze-Lieve-Vrouwekerk volgend tot aan de kruisbeuk. Ook "Onder den Toren' of "Waaigat" genoemd. De huidige naam dateert van de 18de eeuw. De huizen in deze straat waren eigendom van het kapittel. Een ervan heette de "Blauw Moezel" zie de moezel, musette, in het Frans aumusse, zijnde de koorkap die door de kanunniken gedragen werd. De kerkzijde, sedert de 15de eeuw achter een huizenrij verborgen, werd tussen 1875-1877 opnieuw vrijgemaakt. Aan de overzijde: heterogene bebouwing met twee recente trapgevels.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek