Markt

Beschrijving

Vanouds politiek, commercieel en economisch centrum van de stad. Heden socio-culturele functie; belangrijk door tehuizen van drie politieke partijen en horecabedrijven.

Vrij vlak terras waarop drie hellende hoofdstraten van middeleeuwse aanleg uitkomen. Verbinding met de Vesten door middel van de zogenaamde "Paardenmarkt". Typisch zijn de smalle straatjes die door middel van doorgangen in rijhuizen uitlopen op de Markt. De centraal gelegen Sint-Bartholomeuskerk en het stadhuis bevinden zich tussen een niet oninteressante begeleidingsarchitectuur; vaak met 19de-eeuws uitzicht doch met bewaarde oudere kernen (constructie). Hellend straatniveau naar het oosten toe brengt een gradatie in volumes met zich mee. Tot 1961 stond er voor de kerk een gietijzeren kiosk, daterend van 1893. Westelijke zijde: gevelwand ingenomen door hoek- en rijhuizen van verschillend volume met drie verdiepingen, twee à drie traveeën, variërende kroonlijsthoogte en zadeldak; 19de-eeuwse lijstgevels met verschillend parement en rechthoekige muuropeningen; enkele oudere kernen. Houten neoclassicistisch getinte winkelpuien (nummers 1, 2, 5, 6) naast recente verbouwingen op de begane grond.

Smal straatje, zogenaamd "Visstraatje" tussen nummer 1 en nummer 2

Noordelijke zijde: vooruitspringende rooilijn van nummer 18 af (zogenaamde "Paardenmarkt"). Dominerend neogotisch stadhuis. Diep- en breedhuizen, laatst genoemde onder zadeldaken, met variërende gevelbreedte. Puntgevel en lijstgevels uit de 19de eeuw veelal met aangepast parement (onder meer nummer 18, 20). Voorts architectuur uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Zuidoostelijke zijde: gebogen gevelwand lopend achter het koor van de Sint-Bartholomeuskerk. Bepalend gebouw nummer 34, dekenij. Voorts 19de-eeuwse lijstgevels met twee of drie verdiepingen, variërende gevelbreedte en verspringende kroonlijsthoogte; doorsnee-architectuur onder meer nummer 26; nummer 28; gedateerd 1894; nummer 30 met granitoparement; nummer 31 met gecementeerd parement. Lijstgevels uit de 19de eeuw op verschillende plaatsen voorzien van recent parement of vervangen door recente gevels. Oudere kernen onder meer nummer 37 (zie muurankers, dakhelling). In nummer 37: doorgang tot het Boerenhol, straatje dat leidt naar de Dierkosttoren; korfboogpoort in een beschilderde omlijsting met geprofileerd beloop.

Zuidwestelijke zijde: wand met heterogene bebouwing met vrij grote schaalverschillen, gedomineerd door de zogenaamde "Liberale kring". Enkele rijhuizen opklimmend tot de 18de - 19de eeuw met recente gevel (nummers 41, 42, 44-45, 50)

Laatste huizen vervangen door nieuwe bouw.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle