Nieuwstraat

Beschrijving

Oude, vrij smalle straat, reeds van in 1309 "Nustrate" genaamd. Loopt in een steile helling naar beneden en verbindt de Vredestraat met de Penitentenstraat. Aan de linkerzijde: landschapsvormig steegje, de Kleine Nieuwstraat, vroeger zogenaamd "Borsesnijdersstraatje".

Straatbeeld bepaald door lijstgevels uit de 19de eeuw, oudere kernen voornamelijk aangeduid door muurankers. Heterogeen aspect door schaalverschillen, variërende kroonlijsthoogten en -parementen. Het groot aantal behouden houten winkelpuien op arduinen sokkel, voornamelijk met neoclassicistische inslag, wijzen op de belangrijke handelsfunctie in de 19de - begin 20ste eeuw. Duidelijke verschuiving naar woonfunctie in de loop van de 20ste eeuw. Vermeldenswaard zijn de nog bewaarde Vlaamse uithangborden zoals "De Rooden Hoed" (nummer 32), "De Windhond" (nummer 46), "In 't Bruin Paard" (nummer 57). Naast meer bepalende architectuur ook eenvoudige 19de-eeuwse lijstgevels, enkele met behouden bepleisterd parement doch veelal aangepast onder meer:

nummers 2, 2 A, 3, 4, 5, 7, 26: Lijstgevels met twee verdiepingen en twee tot vijf traveeën, rechthoekige muuropeningen en beraapt (nummer 2 A), bepleisterd (nummer 3, 26), gecementeerd (nummer 4) of recenter (nummers 2, 4, 7) parement. Verbouwde begane grond; nummers 2 A, 7, 26 vertonen een houten winkelpui op arduinen sokkel, bij nummer 26 deels verbouwd.

nummers 22, 28 A, 32, 34, 38-40, 46, 49, 51, 57, 59, 63: Lijstgevels met drie verdiepingen, twee tot vier traveeën, rechthoekige vensters en bepleisterd en beschilderd (nummers 22, 28 A, 32, 34) of gecementeerd (nummers 38-40, 46) parement; nummer 63: bekleed met geglazuurde tegels; nummers 49, 51, 57, 59: voorzien van recent parement. Verbouwde begane grond; nummers 46, 49, 51 echter nog voorzien van houten winkelpuien met gelijkaardige puilijst.

Voorts lijstgevels met totaal vernieuwd parement of ordonnantie.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle