Schendelbekeplein

Gemeente Geraardsbergen
Deelgemeente Schendelbeke
Straat Schendelbekeplein

• Inventarisatie Geraardsbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Beschrijving

Gelegen aan een samenloop van wegen (namelijk Borre-, Dagmoed-, Ganzestraat) en ten zuiden van de spoorlijn en het station.

Parochiekerk met enkele boerenhuizen (nok parallel met de straat) uit de 19de eeuw ten zuiden: nummer 1 met parallelle stal; nummer 9, U-vormige hoeve, vernieuwd woonhuis met links hoekstenen van zandsteen en muurvlechtingen in de linker zijpuntgevel; nummer 3, gecementeerd boerenhuis. Ten oosten: nummer 4 met boerenhuis uit de 18de eeuw. Verdere bebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw en pastorie (19de eeuw) ten noorden.Ten oosten van de kerk: gesloten hoeve (19de eeuw) in de Ganzestraat (nummer 3), medebepalend voor het dorpsgezicht.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea