Eenheidsbebouwing van eclectische burgerhuizen

Gemeente Lier

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing van eclectische burgerhuizen

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
DateringWO I

Beschrijving

Eclectische eenheidsbebouwing, gebouwd in opdracht van Ch. Cools, waarvoor licht afwijkende bouwaanvraag van 1903 (zie ook cartouche centrale halsgevel), naar ontwerp van E. Careels; bouwaanvraag voor wederopbouw volgens huidig uitzicht van 1917, van dezelfde architect.

Rijhuizen met lijst- of halsgevels van één tot drie traveeën en drie bouwlagen onder leien bedaking; baksteen met verwerking van natuursteen voor muurbanden en gevelpanelen. Centrale halsgevel geflankeerd door twee torentjes onder leien spits. Op tweede en derde bouwlaag voorgezette halfzuilen verbonden door korfbogen; tweede bouwlaag met gevelbreed gietijzeren balkon. Respectievelijk rechthoekige of rondboogvormige muuropeningen. Op de begane grond: rechthoekige gevarieerde deuren. Twee rechtse woningen afgebroken in de jaren 1960 en vervangen door huidige rijhuizen.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1903; 1917, eerste halfjaar.

Auteurs: Kennes, Hilde