erfgoedobject

Architectenwoning Jozef Meulepas

bouwkundig element
ID: 10104   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10104

Juridische gevolgen

Beschrijving

De woning in modernistische stijl werd in 1932 als eigen woning ontworpen door stadsbouwmeester Jozef Meulepas.

Historiek

De woning werd in 1932 als eigen woning ontworpen door stadsbouwmeester Jozef Meulepas.

Beschrijving

De modernistische woning met enkelhuisopstand heeft drie bouwlagen onder plat dak. De bakstenen lijstgevel wordt op de bovenverdiepingen opengewerkt tot gevelbrede vensters met balkons tussen doorgetrokken postamenten. Deze gevelbrede betonnen balkons en de sterk uitspringende kroonlijst accentueren het horizontale karakter van het eerder smalle pand. De gevel valt op door de verzorgde afwerking van het schrijn- en ijzerwerk en de zorgvuldige materiaalkeuze met geglazuurde en vergulde tegels, wat het geheel een art-deco-toets geeft.

Het betreft de eigen woning van architect J. Meulepas, gebouwd in 1930-1940, dat gaaf bewaard bleef. Meulepas was als stadsbouwmeester betrokken bij de wederopbouw van Lier. Hoewel zijn werk eerder traditioneel kan genoemd worden, getuigt deze eigen woning van zijn persoonlijke voorkeur van het modernisme. Het huis is een fraai exponent van de moderne architectuur in de zin van de nieuwe zakelijkheid voor Lier.

  • Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA002090, 17 monumenten en 7 stadsgezichten te Lier, advies KCML voorontwerp van lijst (1990).
  • KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.
  • www.openmonumenten.be/antwerpen/lier/huis-meulepas (geraadpleegd op 20 augustus 2014).

Bron     : -
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 1995


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Architectenwoning Jozef Meulepas [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10104 (Geraadpleegd op 27-11-2020)