Teksten van Architectenwoning Jozef Meulepas

Architectenwoning Jozef Meulepas ()

De woning in modernistische stijl werd in 1932 als eigen woning ontworpen door stadsbouwmeester Jozef Meulepas.

De woning werd in 1932 als eigen woning ontworpen door stadsbouwmeester Jozef Meulepas.

Beschrijving

De modernistische woning met enkelhuisopstand heeft drie bouwlagen onder plat dak. De bakstenen lijstgevel wordt op de bovenverdiepingen opengewerkt tot gevelbrede vensters met balkons tussen doorgetrokken postamenten. Deze gevelbrede betonnen balkons en de sterk uitspringende kroonlijst accentueren het horizontale karakter van het eerder smalle pand. De gevel valt op door de verzorgde afwerking van het schrijn- en ijzerwerk en de zorgvuldige materiaalkeuze met geglazuurde en vergulde tegels, wat het geheel een art-deco-toets geeft.

Het betreft de eigen woning van architect J. Meulepas, gebouwd in 1930-1940, dat gaaf bewaard bleef. Meulepas was als stadsbouwmeester betrokken bij de wederopbouw van Lier. Hoewel zijn werk eerder traditioneel kan genoemd worden, getuigt deze eigen woning van zijn persoonlijke voorkeur van het modernisme. Het huis is een fraai exponent van de moderne architectuur in de zin van de nieuwe zakelijkheid voor Lier.

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA002090, 17 monumenten en 7 stadsgezichten te Lier, advies KCML voorontwerp van lijst (1990).
  • KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.

Rijhuis met enkelhuisopstand van drie bouwlagen onder plat dak, uit 1935-1940, naar verluidt naar ontwerp van J. Meulepas.

Bakstenen lijstgevel; bovenverdieping opengewerkt tot gevelbrede vensters met balkons tussen doorgetrokken postamenten; sterk uitspringende kroonlijst.

Auteurs:  Kennes, Hilde