Keiberg

Beschrijving

Straat met bochtig tracé, getypeerd door hoevetjes met losstaande bestanddelen of van het semi-gesloten type. Nummer 35. Gesloten hoeve, waarvan de oostelijke stalvleugel met rechthoekige inrijpoort de bocht van de straat aflijnt. Witbeschilderde bakstenen gebouwen (met donkerbeschilderde plinten en muurankers) onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekige binnenplaats met tuintje. Verankerde lijstgevels meestal afgelijnd door middel van getrapte baksteenfries; nagenoeg blinde straat- en veldgevels. Boerenhuis van één bouwlaag, heden drie, oorspronkelijk vijf, traveeën onder afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat). Hoge rechthoekige deur met houten waaier, vlakke omlijsting van arduin op neuten, geprofileerde druiplijst behorend tot het type van circa midden 19de eeuw; vernieuwde brede vensters; bewaarde ontlastingsbogen van vroegere vensters. Geprofileerde pleisteren kroonlijst. Oostelijke stalvleugel met (gedichte?) korfbogen: vierkante hooizolderluiken met houten lateien, arduinen lekdrempels. Ten zuiden, open dwarsschuur met bakoven en rechthoekig voetgangersdeurtje onder houten latei. Ten westen dwarsschuur met rechthoekige poort.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle