Kazerne Kwartier Cdt Dungelhoeff

Beschrijving

Voormalige kazerne "Kwartier CDT Dungelhoeff", heden Koninklijke Cadettenschool, gelegen op een grosso modo rechthoekig en grotendeels ommuurd terrein met aansluitend sportveld en -zaal ten zuidwesten. Kazerne gebouwd in 1884 als verblijfplaats voor vier Batterijen Artillerie. Voltooid in 1898. Typische voorzieningen voor het "paardenvolk": onder meer stallen, manege en ringen in de muren. Sedert 1955 ingericht als Cadettenschool.

Centraal geasfalteerd plein met ten oosten de hoofdvleugel (met onder meer de officiersmess); ten noorden en ten zuiden twee in de breedte uitgewerkte vleugels als elkaars spiegelbeeld (verblijfplaats van respectievelijk de cadetten en de intermachten). In de westvleugel bevinden zich onder meer de clubs, bibliotheek en gesprekslabo. Ten noordwesten van laatstgenoemde: keuken- en reftercomplex, feestzaal incluis. Ten westen: reeks van vier paardenstallen.

Hoofdvleugel: eclectisch, onderkelderd breedhuis van in totaal elf traveeën en twee tot drie bouwlagen onder leien schilddaken met talrijke dakkapellen. Baksteenbouw met verwerking van arduin voor de sokkel (imitatie ruwe natuursteenblokken) en van natuursteen voor muurbanden en architraaf. Gevelhoge lisenen, verbonden door boogfries. Rechthoekige betraliede benedenvensters met geometrische baksteenversiering in de boogvelden. Hogerop steekboogvensters. Houten kroonlijst, deels op klossen. Markante middentravee onder tentdak met dakkapel onder driehoekig fronton; steekboogpoort in natuurstenen omlijsting met zware druiplijst en sluitsteen op consoles; houten vleugeldeur met ijzerbeslag; schamppalen. Gevarieerde muuropeningen. Doorgang met troggewelven en gedenkplaat verwijzend naar de bouwdata en opeenvolgende functies van het complex.

Aan weerszij van de hoofdvleugel ijzeren hekken op zware arduinen sokkel en daarbij aansluitend zijpaviljoenen met gelijkaardig uitzicht: vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met centraal hoger opgetrokken gedeelte onder driehoekig fronton. Sobere haakse aanbouwsels tegen de achtergevels.

Twee nagenoeg identieke vleugels ten noorden en ten zuiden van de binnenplaats: bakstenen gebouwen van vijftien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen) met latere mansardevensters; door muurbanden (rode en gesinterde baksteen) belijnde lijstgevels met lisenen. Steekboogvormige, deels aangepaste muuropeningen. Vijfde en elfde travee in risaliet. Getrapte baksteenfries onder houten kroonlijst.

Bakstenen westvleugel van zeven traveeën en twee bouwlagen met gelijkaardig uitzicht en flankerende aanbouwsels.

Keuken- en reftercomplex: typische bakstenen gebouwen uit de jaren 1930, met verspringende volumes onder platte daken; rechthoekige muuropeningen.

Overigens symmetrisch opgestelde paviljoenen (waaronder vier voormalige paardenstallen en wagenhuizen), sporthal en bijgebouw (voormalige manege?): sobere bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken. Overwegend steekboogvormige, deels aangepaste muuropeningen.

Op het paradeplein bevinden zich bovendien twee gedenktekens voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen.

• 30 Jaar Koninklijke Cadettenschool Lier, Lier, 1986.

Aanvullende informatie

Van de oorspronkelijke kazernegebouwen werden zowel de westvleugel als de noordvleugel vervangen door nieuwbouw; de gebouwen ten noordwesten en westen van de westvleugel werden volledig gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els