Heldenlaan

Beschrijving

Tot na de Eerste Wereldoorlog Neerstraat geheten. Een van de oudste straten. De eigenaardige indeling in percelen (zie plan van P.C. Popp) en de breedte van de straat suggereren wellicht dat zich hier de eerste stadskern bevond. Brede straat, met beboomde parking in het midden en oorlogsmonument van Vits (uit Melle) ten zuiden. Rechtlijnig en iets dalend verloop vanaf de Markt naar het Graaf van Egmontkasteel ten zuiden, waar die straat met een plotse bocht overgaat in de Desiré Van Den Bosschestraat. Een deel der noordzijde (arbeiderswoningen) werd ontruimd, voor een straatverbreding. Heterogene bebouwing, veelal met verbouwde begane grond; groot aantal burgerhuizen van twee tot drie bouwlagen uit de 19de eeuw met bepleisterde lijstgevels, al dan niet met stucversiering (nummer 14, 15, 16, 19, 20); met steile dakhelling (nummer 35, 51, 70, 87, 89); tevens veel voorkomende gevelbekleding door middel van faïencetegels (nummer 7, 36, 45, 57, 59) en beraping (nummer 36, 46, 47, 75, 79, 83, 93). Hogere burgerhuizen van drie bouwlagen wisselen de lagere arbeiderswoningen (19de tot eerste helft van de 20ste eeuw) af. Nieuwe hoge bouw verstoort het straatbeeld op de hoek met de Neerhofstraat (zes verdiepingen ten zuiden) en de noordhoek met de Laurent De Metsstraat.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle