Hoekhuis Sint-Barbara

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis Sint-Barbara

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Lier
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Hoekhuis van bak- en zandsteen onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Vermoedelijk verbouwd eind 17de eeuw met verplaatsing van de oorspronkelijke ingang in de Sint-Margaretastraat naar de Hellestraat.

Diephuis aansluitend bij Sint-Margaretastraat nummer 29; puntgevel, deels met muurvlechtingen, van drie traveeën en één bouwlaag Witgekalkte begane grond op gepikte plint. Betralied bolkozijn in zandstenen kwartholomlijsting met links rondboogdeurtje in kwartholomlijsting met vernieuwde diamantkopsluitsteen en -imposten. Twee rechthoekige venstertjes in top, met houten latei en onderdorpel. Muurankers met krul.

Rechter zijgevel met aangepaste rechthoekige muuropeningen, en uitgevend op een binnentuintje; laatstgenoemde omgeven door witgekalkte bakstenen muur. Bijgebouw van één bouwlaag onder leien tentdak; rechthoekige venster met kleine ijzeren roedeverdeling.

Ten zuidoosten haaks aanbouwsel "Sint-Apollonia", onder volumineus zadeldak (Vlaamse pannen); blinde straatgevel en vernieuwde muuropeningen aan binnenplaatszijde.

• MORTELMANS J., Het Lierse begijnhof, Lier, 1974, p. 79.