Gullegemsestraat

Beschrijving

Belangrijke zuidelijke uitvalsweg met licht gebogen tracé en knik ter hoogte van de Smisseknokstraat; licht klimmend vanaf Kortrijksestraat. Overwegend woningen maar ook horecazaken onder meer herbergen: nummer 88, 103 en 135 en winkels, nummer 74.

Basisbebouwing: rijhuizen van één à twee bouwlagen en met variërende gevelbreedte onder pannen zadeldaken - onder meer geknikt: nummers 16-18 en 78-, uit de 19de eeuw en voornamelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw, ook nieuwbouw en aangepaste of vernieuwde gevelparementen; minder aaneengesloten bebouwing en hoeven naar het straateinde toe. Voornamelijk arbeidershuizen, onder meer op de straat ingeplant rijtje (nummers 37-41), en burgerwoningen met eenvoudige bakstenen lijstgevels: onder meer nummers 9-11, 49, 69, 159. Nummers 161 en 163, met gebruik van arduin voor muurbanden, lekdrempels en aanzetstenen. Ook gecementeerde gevelparementen: onder meer nummer 128: lijstgevel met schijnvoegen, verkleinde rechthoekige vensteropeningen zie sluitsteen en fries, waarboven ruit met cirkelmotief; borstwering met gestileerde guirlande. Nummer 201. in aansluitende bouwtrant.

Verder voormalige woningen van (vlas)handelaars met typerende vlasschuren of opslagplaatsen: nummers 142-144, 181, 185. Nummer 203 (ernaast) vlasschuur met jaarsteen 1929. Enkele woningen uit het late interbellum onder meer 64., met typerende granito-lateien en zwarte siertegels. Nummer 66: verdiept portaal met afgeronde zij- en bovenkant; venstertravee gemarkeerd door bow-window.

Nummers 20-26. Eenheidsbebouwing uit de jaren 1920 van drie arbeidershuisjes en voormalige weverij, zie opschrift. Spiegelbeeldschema met enkelhuizen van twee traveeën en anderhalve bouwlaag.

Verder enkele hoeven. Tussen nummers 243-245 voormalige hoeve zogenaamd "Steenovenerf", zie opschrift van uithangbord van bewaarde schuurvleugel met jaartal 1914 door middel van donkere pannen in dak. Marianisje onder bakstenen kruismotief.