Dadizeelsestraat

Beschrijving

Zuidelijke uitvalsweg met licht gebogen tracé, van de dorpskom tot Dadizele. Dorpsstraat met overwegend lintbebouwing met burger- en arbeidershuizen; aansluitende sociale woonwijk van de Samenwerkende Bouwmaatschappij 'De Mandel', van 1954, naar ontwerp van A. Van Coillie (Roeselare), destijds met smalende bijnaam "Korea", (nummers 74-76, 78-88) en verder villabouw uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Dichter bij het dorpscentrum (voormalige) handelspanden. Nummer 51: bakkerij uit de jaren 1920-1930, met typerende winkeldeur met opschrift "Bakkerij - J. Popelier-Soete" in gezandstraald glas.

Doorsnee-architectuur uit de jaren 1920; één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevels, sporadisch gecementeerd (onder meer nummers 191, 201). Nummer 32: typerend handelspand op de hoek met de Iepersestraat. Nummers 50-52: samenstel met typerende neogotisch getinte muurkapel.

Villabouw uit de tweede helft van de 20ste eeuw: onder meer nummer 35 van 1950 naar ontwerp van van architect J.L. Vandermoere (Oedelem) in regionalistische stijl, met typerende kozijnconstructies; nummer 136 uit de jaren 1980 naar ontwerp van L. Hameeuw (Moorslede).

Buiten de dorpskom verspreide bouw, onder meer kleine wederopbouwhoeven. Naar Dadizele toe, kleine gehuchten 'Waterdam' en 'Strooiboom' met dichtere bebouwing; genoemd naar de respectievelijke heerlijkheden. De zogenaamde 'Waterdam-' en 'Strobomemolen' gingen tijdens de Eerste Wereldoorlog teloor, laatst genoemde mogelijk vervangen door een mechanische maalderij (zie nummer 208). Op 'Waterdam', typerende café-hoeve met dezelfde naam (zie nummer 168), grote cichorei-ast (links van nummer 133/ Waterdamstraat) en zichtbepalend veevoederbedrijf aan de Waterdamstraat. Op 'Strooiboom' voornamelijk (boeren) arbeidershuizen. Nummer 202: burgerhuis met achterliggende vlasschuur en schoorsteen van afgebroken roterij.

• LECLUYSE N., DENORME O., e.a., Moorslede, beelden uit het verleden, Handzame, 1984, p. 90-91.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol