Kasteelstraat

Beschrijving

Straat tussen de provincieweg Brugge-Menen en het gehucht Dadizelehoek. De straatnaam verwijst naar het voormalige kasteel van generaal J.A. van der Mersch (1788-1837), gelegen aan de noordzijde van de huidige kasteelstraat. Het kasteel werd afgebroken circa 1912. Tot aan Dadizelehoek, gelegen op het kruispunt Kasteelstraat/Kortrijksestraat, bestaat de architectuur voornamelijk uit losstaande hoevebouw; in de Dadizelehoek voornamelijk arbeiderswoningen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Sobere bakstenen lijstgevels, soms met schijnvoegen gecementeerd (nummers 110-112-114).

• DEVOS N., Het kasteel bewoond door generaal Van de Mersch, in Dadingisila, nr. 5, 1996, p. 86-88.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Er kunnen correcties en aanvullingen gemaakt worden op de inventaristekst van 1999.

• Generaal Jean Andre Van der Mersch werd geboren in Menen op 10 januari 1734 en overleed in Dadizele op 14 september 1792.
  • Het kasteel was gelegen ter hoogte van de huidige woning in de Kasteelstraat 19.
  • Het kasteel is wellicht afgebroken tussen 1890 en 1900.