Begijnenhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuizen

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Lier
    Deze aanduiding is geldig sinds 02-12-1998

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof

Beschrijving

Breedhuisjes, van circa 1690, onder aaneengesloten zadeldaken (Vlaamse pannen). Verankerde lijstgeveltjes, van de straat gescheiden door voortuintjes met houten hek; drie tot vijf traveeƫn en twee bouwlagen op gepikte plint.

Nummer 5 met sporen van natuurstenen muurbanden. Latere rechthoekige muuropeningen met lekdrempels; nummers 2 en 3 met bewaarde kruiskozijnen op de tweede bouwlaag; nummer 6 met deels bewaarde kwartholomlijstingen; nummers 3 en 5 met korfboogdeurtje en rechthoekig bovenlicht.

Ritmerende puntvormige, doch aangepaste dakvensters met korfboogvormig houten luik en balkgat (nummer 4 met schouder- en topstukken); nummer 5 voorzien van klimmend dakvenster.

In de voortuintjes: eenvoudige bakstenen bijgebouwtjes onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) en waterput voor de nummers 3-4.

Auteurs : Kennes, Hilde