Plaats

Beschrijving

Dorpskern, gedomineerd door de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Tweeledig dorpsplein, sinds oudsher Plaats genoemd, zie Sanderus; geasfalteerde parkings ten noordwesten en noordoosten. In 1900 werd de plaats verbreed en kreeg hierdoor haar huidig uitzicht. Volledig wederopgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. Voornamelijk horeca en commerciële functie. Voor de Eerste Wereldoorlog kenmerkende 19de-eeuwse architectuur met lijstgevels van twee bouwlagen onder zadeldaken (zie prentbriefkaart). Heden doorsnee historiserende wederopbouwarchitectuur met neorenaissance inslag, zie risalietvormende trapgevels, dakvensters met trap- en tuitgevel (nummers 11, 16, 31). Daarnaast ook meer eenvoudige wederopbouw met lijstgevels in de lijn van de 19de-eeuwse traditie, soms met aangepast gevelparement. Voorts ook locatie van het voormalig gemeentehuis (nummer 28) in eclectische bouwtrant, nu op de rechter hoek bij de Ledegemstraat, voor de Eerste Wereldoorlog echter ten oosten van de kerk, ter hoogte van het huidige gemeentedomein "Het Torreke". Sinds 1956 ook vestigingsplaats van het zogenaamde Rosarium, gelegen ten zuiden van de kerk. Beboomd park met ommegang die vijf blijde, vijf droevige en vijf glorierijke mysteries voorstelt; hoger gelegen openluchtkapel met crypte.

• Archief Heemkundige Kring Dadingisila.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol