Roeselaarsestraat

Beschrijving

Nooroostelijke uitvalsweg van het kruispunt Stationsstraat/ Dadizeelsestraat/ Stadendreve tot Roeselare. Lange, deels kronkelende dorpsstraat getypeerd door lintbebouwing met voornamelijk burger- en arbeidershuizen. (Voormalige) handelspanden en cafés, onder meer "Au Saint-Médard" van 1921 (nummer 1), "De Vlaschaard" (nummer 20) en "Gasthof Rembrandt" (nummer 25). Onderwijsfunctie: gemeentelijke basisschool met directeurswoning (nummer 60).

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit het laatste kwart van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw, van één à twee bouwlagen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat); enkele diephuizen (nummers 30 en 122). Eenheidsbebouwing met onder meer arbeidershuizen in spiegelbeeld- (nummers 40-42, 66-68, nummers 109-129 deels met vernieuwde parementen) en repeterend schema (nummer 94-98). Boerenburgerhuizen van één à twee bouwlagen met poorttravee soms onder laaddeur, bij nummer 100 ingeschreven in rondboog.

Ter hoogte van het kruispunt Roeselaarse-/Nieuwstraat, pleintje met plantsoen en standbeeld voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen, van 1925 naar ontwerp van J. Pouille en G. Breemeersch. Vierkante, naar boven toe versmallende zuil met namen van slachtoffers en soldatenbuste als bekroning.

Verspreide bebouwing buiten de dorpskom Gehucht 'Kruiske' met wijkschooltje op de hoek met de Kruiskedreef. Aan de rechtse straatkant (tussen nummers 202 en 204), typerend kruisbeeld uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Aan straatuiteinde, gehucht 'Vier Kavenhoek', reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1842) evenals "cabaret Vier Kaven" (nog steeds café op de hoek met de Lolliestraat). Naar verluidt weinig beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog, doch sterk verbouwd.

• JACOBS M., Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 258-259.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol