De Ou Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Ou Pastorie

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Lier
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Heden tweegezinswoning op de hoek met de Wezenstraat. Mogelijk opklimmend tot 1448 (volgens J. Mortelmans) toen volgens historische bronnen een nieuwe pastorie werd gebouwd. De overlevering vermeldt een eerste pastorie links van de Kalkovenstraat aan de Begijnhofstraat; juiste situering onbekend; afgebrand in de 16de eeuw. Nieuwe pastorie gebruikt tot 1683; nadien begijnenwoning.

Complex bestaande uit breedhuis met dubbelhuisopstand onder schilddak (Vlaamse pannen), waarachter twee oudere diephuizen met traditionele kern (zie achtergevels). Breedhuis met kern uit de 17de eeuw en aangepast in de 19de eeuw. Gekalkte lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen op gecementeerde plint, in de 19de eeuw verhoogd met mezzanino waaronder kordonlijst. Aangepaste rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels en lateien. Mezzaninovensters met afgeronde hoeken. Rechthoekige deur. Ankers met krulspie en sporen van zandstenen muurbanden en hoekblokken verwijzen naar 17de-eeuwse kern. Eenvoudige houten kroonlijst. Blinde zijgevels met sporen van gedichte muuropeningen in deels bewaarde omlijsting.

Bakstenen diephuizen van twee bouwlagen onder zadeldaken, één afgesnuit (Vlaamse pannen, kunstleien); aangepaste rechthoekige muuropeningen. Recent (?) gerestaureerde achtertrapgevel links (respectievelijk 7 en 6 treden en topstuk) van twee traveeën. Sporen van zandsteenblokken en twee gedichte oculi in top. Bewaarde sporen van zandsteen in de zijgevel (onder meer lekdrempels). Verankerde bakstenen lijstgevel rechts van twee traveeën; sporen van voormalige zandstenen hoekblokken en wigvormig ontlastingssysteem. Getrapt dakvenster (2 treden en topstuk) met houten luik en balkgat.

Bakstenen tuinmuur, deels vernieuwd, onder kap (Vlaamse pannen) voorzien van steunberen; rondboogdeurtje met zandstenen sluitsteen en imposten.