6e Jagersstraat

Beschrijving

Van kruispunt Breulstraat/Marktplaats/Pater Lievensstraat tot kruispunt Dadizeelse-/Iepersestraat; voor de oorlog een deel van de 'Yperstraat'. De naamgeving verwijst naar de bevrijding van Moorslede eind 1918 door het zesde regiment jagers. Korte, rechte straat, getypeerd door parochiezaal "Patria" (zie nummer 6). Voorts burger- en arbeidershuizen (onder meer nummers 7, 14-18). Lintbebouwing met voornamelijk breedhuizen van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 11: met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel. Nummers 10-14: eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen uit de jaren 1930, met typerende overhoekse metselverbanden.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol