Beversesteenweg (Beveren)

Beschrijving

Gedeelte van de in 1787 verbrede "Chaussée entre Roulers et Ardoye en passant par Beveren". West-oost-doorgangsweg met een gebogen tracé, op de P.C. Popp-kaart (circa 1830) bestaande uit 'Chemin de Roulers (à) Beveren', 'Pastory Straet' en 'Chemin de Beveren à Ardoye'.

Overwegend lintbebouwing met burger- en arbeidershuizen; tevens recente villabouw. Dichter bij het dorpscentrum, diensten- en handelspanden; cafés onder meer "'t Bourgondisch Kruis" (zie nummer 470). Nummers 425-427: tot appartementen verbouwde voormalige cichoreibranderij zogenaamd "De Toekomst". Nummer 534 (links ervan): wagenmakerij uit de jaren 1920-1930. Pastorie (zie nummer 434), met ten westen ervan het "Pastoorsbos", openbaar park sinds ca. 1953. Op de hoek met de Brabantstraat, burgerlijke begraafplaats sinds 1923, reeds in 1918 in gebruik als Duitse begraafplaats, waarop het huidige dreven- en padenplan teruggaat, zie luchtfoto's van het bezette gebied (1918). Een aantal Duitse graven behouden tot 1955-1956.

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste tot derde kwart van de 20ste eeuw, van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Nummers 526, 590: burgerhuizen van drie bouwl. onder plat dak, uit de jaren 1930-1940; nummer 490 - volgens de bouwaanvraag van 1944 - met typerende driezijdige erker ter hoogte van de tweede bouwlaag. Tussen nummers 450 en 458, steegje met lage arbeiderswoningen. Bakstenen lijstgevels, sporadisch beschilderd (nummers 454, 458, 460) of gecementeerd (nummers 437, 499). Samenstellen van kleine burgerwoningen soms verlevendigd door middel van banden van gele sierbasteen (nummers 461, 538-542) of witgeschilderde gecementeerde banden en lateien (nummers 500-502).

Aan de straatuiteinden restanten van landelijke bebouwing; onder meer hoeve zogenaamd "'t Verzonken Kasteel" (zie nummer 386), en een aantal boerenarbeidershuizen (nummers 523, 529, 546, nummer 531 in kern opklimmend tot de 18de eeuw). Naar Roeselare toe echter totaal ingekapseld in de nieuwe bebouwing. Naar Ardooie toe nog landbouwgebied, in de jaren 1990 echter ingekrompen door het zogenaamd "Beveren Business Center".

• Stadsarchief Roeselare, 3.921, 1944/1.
  • Carte figurative d'un projet de chaussée entre Roulers et Ardoye en passant par Beveren, dressé en 1787 à la demande des bourgmestre et échevins de dernier... (Algemeen Rijksarchief, Inventaire des cartes et des plans, manuscrits et gravés, Brussel, 1848.)
  • Koninklijk Legermuseum (Brussel), Luchtfoto's, nr. 17.259.
  • VERBEKE G., onuitgegeven werk, p. 32, p. 50-51.