Brugsesteenweg

Beschrijving

Baan van Menen naar Brugge over Roeselare aangelegd onder Maria-Theresia in 1757. In het centrum, overwegend rijbebouwing met woonhuizen en buurtwinkels en openbare gebouwen: school, ziekenhuis met aansluitend bejaardentehuis en post. Verder buiten de stadskom, gevarieerde functie typerend voor een uitvalsweg, zie commerciële centra, voormalige automobielinspectie (nummer 366). Talrijke vroegere winkelhuizen met bewaarde winkelpui: nummer 17 met gezandstraalde ruiten met vermelding "Huis Verhaeghe" en voorstelling van "Het Roeselaars rokertje", nummer 49 van 1921 naar ontwerp van F. Lucas. Nummer 221 van 1925, vermeldenswaardig wegens open spant. Regionalistische stijl onder meer nummers 47-49 van 1921; nummer 249 art deco van de jaren 1930. Meer vooruitstrevende woonhuizen: nummer 143 naar ontwerp van J. De Coninck van 1935 en nummers 147, 275. Hedendaags postgebouw naar ontwerp van  A. Bossuyt, in gebruik genomen in 1995, nummer 44. Borstbeeld van Hugo Verriest op hoek Hugo Verrieststraat, door Jules Lagae.

Voor het Kleine Bassin, kruisbeeld op sokkel van 1855 opgericht door Mgr. Malou met tekst "25-8-1855 Z. H. J. B. Malou verleent 40 dagen aflaet eens daegs te verdienen geknield voor dit kruis biddend 5 mael onze vaders en weesgegroeten ter eer der 5 wonden van O. H. J. C.".

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol