Hendrik Consciencestraat

Beschrijving

Van Henri Horriestraat naar Stationsplein. In 1868 aangelegd, en tot 1883 z.g. Statiestraat. Recht straattracé. Straatbeeld sterk bepaald door aanwezigheid van banken (nummers 6, 10-12, 34, 40). Veel lijstgevels van twee à drie bouwlagen en twee à drie traveeën, vaak van baksteen, soms gecementeerd. Talrijke herenhuizen (onder meer nummers 46, 59, 65, 67). Herbergen en hotels met lijstgevels en afgesnuite hoektravee (nummers 29, 50, 53).

Op stilistisch vlak invloed van talrijke neostijlen: neoclassicisme (nummer 59), neogotiek (nummer 81), neorenaissance (numme 10), neorococo (nummer 40). Tevens "kubisme" (nummer 46). Kantoor- en flatgebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol