Kerkplein

Beschrijving

Vierzijdig plein, waarop de hoofdstraten uitkomen; gedomineerd door de Sint-Petrus en Pauluskerk; ten oosten omgeven door parking. Na de Eerste Wereldoorlog werd het plein heraangelegd, zie aanleg- en rooilijnplan naar ontwerp van M. Dinnewet (Brugge). Rijbebouwing met overwegend commerciële functies onder meer herbergen en banken; ook vestigingsplaats van het voormalige gemeentehuis (nummer 15) en het zogenaamde "Oudemannenhuis", heden verdwenen. Arbeiders- en burgerwoningen van voornamelijk twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Deels behouden architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw, onder meer nummer 2-4/ Sint-Petrus en Paulusstraat nummer 15, hoekpand met afgeschuinde hoektravee getypeerd door Marianisje van kleine gesinterde baksteen; aangepaste begane grond. Ook huizen uit jaren 1930 onder meer nummer 1, naar ontwerp van L. Verstraete (Izegem), 1933 en nummer 5, winkel-/woonhuis van 1937, naar ontwerp van A. Van Den Weghe (Harelbeke), zie gevelsteen. Regionalistische architectuur geconcentreerd aan de zuidwestzijde, onder meer nummer 20. Voorts meerdere huizen met aangepaste puien en nieuwbouw onder meer appartementsgebouwen (nummer 27-29).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol