Kerkplein

Gemeente Roeselare
Deelgemeente Onbepaald
Straat Kerkplein

• Inventarisatie Roeselare (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-05-1999).

Beschrijving

Vierzijdig plein, waarop de hoofdstraten uitkomen; gedomineerd door de St.-Petrus en Pauluskerk; ten O. omgeven door parking. Na W.O. I werd het plein heraangelegd cf. aanleg- en rooilijnplan n.o.v. M. Dinnewet (Brugge), (Fig. LVII). Rijbebouwing met overwegend commerciële functies o.m. herbergen en banken; ook vestigingsplaats van het voormalige gemeentehuis (nr. 15) en het z.g. "Oudemannenhuis", heden verdwenen. Arbeiders- en burgerwoningen van vnl. twee bouwl. onder pannen zadeldaken. Deels behouden XIX B-architectuur o.m. nr. 2-4/ Sint-Petrus en Paulusstraat nr. 15, hoekpand met afgeschuinde hoektrav. getypeerd door Marianisje van kleine gesinterde baksteen; aangepaste begane grond. Ook huizen uit jaren 1930 o.m. nr. 1, n.o.v. L. Verstraete (Izegem), 1933 en nr. 5, winkel-/woonhuis van 1937, n.o.v. A. Van Den Weghe (Harelbeke), cf. gevelsteen. Regionalistische architectuur geconcentreerd aan de Z.W.-zijde, o.m. nr. 20. Voorts meerdere huizen met aangepaste puien en nieuwbouw o.m. appartementsgebouwen (nr. 27-29).