Koningsstraat

Beschrijving

Tussen Blinde Rodenbachstraat en Sint-Petrus en Paulusstraat; recht tracé. Tot 1977 Albertstraat. Vermoedelijk aangelegd kort na de Eerste Wereldoorlog. Basisbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Tot de Sint-Blasiusstraat bebouwing voornamelijk uit het eerste-tweede kwart van de 20ste eeuw; verder woningen -onder meer eenheidsbebouwing- uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Enkele woningen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, aansluitend bij de traditionele architectuur met typerende baksteenfriezen en poorttravee. Nummer 18, deels vrijstaand enkelhuis van 1929; rechter travee met rechthoekige poort en laadvenster onder ijzeren I-balk. Ook een opslagplaats (nok loodrecht op de straat) met bakstenen trapgevel getypeerd door zware sierankers en witte sierbaksteen; aangepaste poort, nummer 2 (ernaast).

Nummer 20, bakstenen lijstgevel verlevendigd door gele sierbaksteen. Typerende korfboogpoort; nummer 24, in aansluitende bouwtrant; bewaard schrijnwerk.

Ook eerder sobere eenheidsbebouwing uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Nummer 9-11, twee arbeidershuisjes van 1928 naar ontwerp van E. Delie (Roeselare); repeterend schema. Lichte baksteenbouw geordonneerd door pilasters op arduinen consoles. Nummer 13 en 17: in aansluitende bouwstijl, doch in rode en gele baksteen naar ontwerp van E. Delie, van 1933. Nummer 7, met vermeldenswaardig glas-in-loodvenster; vaasmotief.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol