Mandellaan (Rumbeke)

Beschrijving

Oude straat, zie Ferrariskaart (1770-1778), tot de aanleg van de spoorweglijn Roeselare-Kortrijk (1847), aansluitend bij de Sint-Petrus en Paulusstraat. Straatbeeld voornamelijk bepaald door interbellumarchitectuur onder meer nummer 475, van 1938, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem) en nummer 525-527, herberg zogenaamd "Cazand" van 1935.

Ook sociale woningbouw van 1931 in opdracht van de Samenwerkende Bouwmaatschappij "Eigen Heerd", hier uitzonderlijk naar ontwerp van de Roeselaarse stadsarchitect R. Doom. Zes vrijstaande arbeidershuisjes met typerende dambordmetselverbanden in de puntgevels. Nu sterk aangepast.

• Stadsarchief Roeselare, 1118/1931, 1422/1935, 1664/1938.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol