O.-L.-Vrouwemarkt

Beschrijving

Tussen Ommegangsstraat en Bruanestraat. Plein ten oosten van Onze-Lieve-Vrouwekerk, voltooid in 1938. Met bomen omzoomd marktplein, heden als parkeerterrein aangelegd. Op het plein Onze-Lieve-Vrouwebeeld, zogenaamd "Bevrijdingsmonument", naar ontwerp van Geo Verbanck (Gent) ingehuldigd in 1945.

Gesloten bebouwing. Wederopbouwarchitectuur in regionalistische stijl, vaak met art-deco-inslag (onder meer nummer 38, van 1930, naar ontwerp van F. Vanhee van Roeselare). Hoekcomplexen met afgesnuite hoektravee met herbergen, nummer 1 oorspronkelijk herberg Sint-Nicolaas naar ontwerp van Albert Callebert (Roeselare), nummer 2 van 1923, naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare). Woning van 1948 (nummer 24) en hedendaagse architectuur (nummers 38 a- 40).

• Stadsarchief Roeselare, 21/1923, 246/1923 (Nijverheidsstraat), 168/1930.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol