Polenplein

Beschrijving

Plein waarop Post-, Sint-Alfonsus-, Leen-, Hazelt- en Nonnenstraat uitkomen. Voorheen de Houtmarkt, reeds vermeld in 1572. Vanaf 1905, "Wapenplaats", naar de vergader- en schouwingplaats van de Roeselaarse burgerwacht. In 1950 naamswijziging als dank aan de Poolse soldaten die aan het hoofd van de geallieerde legers, op 7 september 1944 Roeselare bevrijdden. Vierkantig plein -heden gebruikt als markt- en parkeerplaats- gedomineerd door arsenaal, school van de grauwzusters (zie Nonnenstraat), postgebouw. Daarnaast woonfunctie en herbergen.

De huidige bebouwing gaat terug op begin 20ste eeuw: woonhuizen/herbergen met bakstenen gevels: onder meer nummers 4-5: twee woonhuizen in spiegelbeeldschema met tuitgevel, verfraaid met diamantkoppen naar ontwerp van Ch. Van Moerkerke van 1902, nummers 8-9, 14, 15: arsenaal van 1902-1903. Van 1941: nummer 1: woonhuis met herberg met afgeronde hoek (hoek Nonnenstraat) naar ontwerp van P. Van Moerkerke, aansluitend bij de meer vooruitstrevende interbellumarchitectuur.

Postgebouw van 1977 en appartementsblokken van de tweede helft van de 20ste eeuw tot zeven bouwlagen.

• Stadsarchief Roeselare, 117-118/1902, 111/1941.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol