Schoolstraat

Beschrijving

Van Wijnendalestraat tot Heirweg. Recht tracé, echter met een haaks gedeelte tussen de Laag- en Onledegoedstraat, vroeger de Sint-Jacobsplaats. Het noordelijke gedeelte vormt samen met de huidige Heirweg een noordoostelijke uitvalsweg, op de P.C. Popp-kaart (circa 1830) de "Chemin de Beveren à Zwevezeele".

Overwegend lintbebouwing met arbeiders- en burgerwoningen. Kantoorgebouwen (onder meer uit de jaren 1960-1970) en herenhuizen van 'Carrosserie Jonckheere' (zie nummers 45-47, 50). Traditionele afspanning zogenaamd "Boldershof" (zie nummer 52). Dominerend klooster- en schoolgebouw van de 'Zusters van de Heilige Josephus Calasansius' (zie nummer 11-13). Achter nummer 101, schrijnwerkerij uit de jaren 1940.

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw, van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), geknikt bij nummers 10, 14, 42, 104. Dakhelling, houten muurankers en kozijnconstructies van nummer 7 verraden kern uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bakstenen lijstgevels, sporadisch beschilderd (nummer 52) of verlevendigd door middel van banden en/of friezen van gele sierbaksteen (nummers 3, 8, 14). Diephuizen: nummer 8, nummer 89. Nummers 65-83: samenstel van arbeiderswoningen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, deels met vernieuwde parementen; enkelhuizen in repeterend schema. Bebouwing uit de jaren 1920-1930 onder meer met art-decogetinte muuropeningen en baksteenversieringen (nummers 89, 103). Tevens villabouw: zogenaamd "Dennenhof" van 1949, in pseudo-Normandische stijl naar ontwerp van C. en G. Hoge (in opdracht van J. Jonckheere); ruime, beboomde tuin met aan de straat verbouwd huis uit de tweede helft van de 19de eeuw met dienstgebouwen als conciërgerie (nummers 53-55). Recente appartementsbouw op de hoek met de Onledegoedstraat.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol